Trauma

Gepubliceerd op 10 oktober 2024 om 16:14

Bij trauma denken we al snel aan grote, schokkende gebeurtenissen zoals mishandeling, aardbeving, overval, brand, orkaan, overstroming, verkrachting etc..

Maar ook kleinere situaties, vooral in je vroegere jeugd kunnen traumatisch zijn geweest.

Of dat wat je niet gekregen hebt zoals warmte, liefde, aandacht of knuffels.

Maar ook een operatie; je hoofd is wel even uit maar je lichaam voelt alles en slaat dit op.

 

Trauma is niet iets wat je overkomen is!

Trauma is dát wat in je lijf gebeurt als gevolg van wat je overkomen is.

 

Vechten Vluchten Bevriezen Dissociëren en Pleasen zijn overlevingsstrategieën en beschermen je tegen pijn, schaamte, schuld en machteloosheid die trauma met zich meebrengt.

 

Trauma is voor iedereen anders; eenzelfde gebeurtenis kan een ieder anders beleven en beïnvloeden.

De gevolgen kunnen echter langdurig en ingrijpend zijn….Maar met de juiste ondersteuning is herstel mogelijk.

Ons lichaam is een zelf herstellend en regulerend organisme dat van alles regelt in je lijf; hartslag, bloeddruk, temperatuur etc. Ons zenuwstelsel werkt autonoom.

Je zenuwstelsel is aangetast nadat een traumatische gebeurtenis zich heeft voltrokken; als het zenuwstelsel dit niet heeft kunnen releasen, kun je vast blijven zitten in overlevingsstrategieën zoals vechten, vluchten, bevriezen, dissociëren of pleasen. 

Mogelijke gevolgen hiervan kunnen zijn: vermijden van situaties, aanpassing aan anderen, gebruik van verdovende middelen, kritisch zijn op jezelf, continu in staat van alertheid zijn, je niet veilig voelen , " Ik doe het wel alleen" en nog meer.

Om hiervan te herstellen is het belangrijk om het zenuwstelsel te kalmeren en weer in balans te brengen. Dit kan door verschillende methodes zoals ademhalingstechnieken, mindfulness, gedrags- en lichaamsgerichte therapie.