Controle loslaten

Gepubliceerd op 17 oktober 2024 om 14:38

Controle hebben over iets of iemand

 

Misschien herken je wel iemand die altijd maar de controle wilt houden. Of misschien herken je jezelf er wel in?

 

Bijvoorbeeld een collega op je werk die het allemaal wel even regelt en eigenlijk op de plaats van de leidinggevende gaat zitten. Iemand die het werk gaat overnemen omdat "niemand anders het doet", of erop aandringt dat jij je vrije dag maar even omruilt zodat hij vrij kan nemen.

 

In de wereld van nu wordt er van ons verwacht dat we altijd maar online zijn en dat we perfect zijn.  Dit is in ons werk zo, binnen onze relaties en binnen ons eigen persoon.

De drang om de touwtjes in handen te hebben over alles en iedereen lijkt veilig en makkelijk maar is eigenlijk energievretend.

 

Het Loslaten van controle is juist energie leverend en bevrijdend.

Echter klinkt het makkelijker dan het is.

 

Want waarom willen we eigenlijk controle?

Het hebben van controle geeft ons een gevoel van veiligheid en zekerheid. We denken dat we bepaalde situaties of personen kunnen beïnvloeden en dat we de uitkomst kunnen creëren of de toekomst kunnen voorspellen.

 

Hier spelen allerlei gevoelens en overtuigingen met zich mee…zoals; Ik ben niet goed genoeg, ik moet het wel goed doen,  bang om fouten te maken, mensen zijn niet te vertrouwen.

 

Gebeurtenissen uit het verleden kunnen ertoe geleidt hebben dat we ons angstig, wantrouwend en of perfectionistisch zijn gaan gedragen.

 

Dit zijn best logische gedragingen maar kunnen onszelf nogal belemmeren en in de weg zitten voor groei en ontwikkeling.

 

Het leven is constant in beweging en verandert continu, dus waar heb je nu eigenlijk controle over?

Je kunt alleen controle hebben over jezelf. En dat is al best lastig. Laat staan over anderen.

 

Wanneer je echter de controle loslaat, kun je je veel beter ontspannen, je vertrouwt jezelf en anderen veel meer, krijgt meer respect voor jezelf en anderen, je wordt flexibeler wanneer je het onverwachte aangaat en je wordt er zelfverzekerder van.

 

Kortom; Loslaten van controle geeft je veel meer vrijheid dan het behouden ervan!

 

Wanneer je je overtuigingen gaat aankijken en aanpakken die hieraan ten grondslag liggen, kun je deze controle los gaan koppelen van die situaties waarin je hebt geleerd om de controle juist vast te willen houden.